Budapesti tanácskozás egy új dokumentumról

Az OECD NEA és a paksi új blokkokért felelős tárca nélküli miniszter stábja január 25-re közösen konferenciát szervezett Budapestre. Meghívták szinte minden hazai nukleáris energetikában érintett szervezet vezetőit és más fontos személyeket. Az MNT-t elnöke és két alelnöke képviselte. A rendezvény keretében egy sorozat első állomásaként bemutatták a NEA legújabb kiadványát: „Dekarbonizáció költségei: az atomenergia és megújulók magas arányával járó rendszerköltségek.”

Sajtóértekezlet, majd Süli János miniszter bevezetője után az első részben William D. Magwood, az OECD NEA főigazgatója tartott előadást a dokumentumról. A kiadvány értéke a friss adatok mellett az, hogy nem csak a közvetlen költségeket, hanem a villamosenergia-rendszer költségeit, sőt a társadalmi költségeket is áttekinti, rövid és hosszú távon egyaránt.

Ezt követően kerekasztal beszélgetésre került sor „A megbízható hosszú távú villamosenergia-ellátás és az atomenergia szerepe” címmel. Résztvevők a képen látható sorrendben: Frédéric Leliévre Framatome alelnök, Kóbor György MVM elnök-vezérigazgató, Dr. Kaderják Péter államtitkár, William D. Magwood NEA főigazgató, Sama Bilbao y Leon NEA részlegvezető, Ságvári Pál nagykövet, Dr. Hugyecz Attila államtitkári főtanácsadó (az előtérben hátulról Süli János és Pekárik Géza). A beszélgetést Kovács Pál moderálta.

http://www.oecd-nea.org/ndd/pubs/2019/7335-system-costs-es.pdf