Archív hírek

2016. dec. 16.

 

2016. dec. 02.

A jelentkezések alapján idén is igen színvonalas programot sikerült összeállítani.

A program letölthető: XV. Nukleáris Technikai Szimpózium program

 Találkozzunk december 8-9.-én Pakson.

2016. nov. 22.

Nagy Dániel, Baross Tétény, Bendefy András, Darányi Fruzsina, Kiss István Gábor, Pataki Ádám, Szalai Judit és Veres Gábor cikke a Nukleon fúziós különszámában.

Az ITER egy széleskörű nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt, amelynek célja a magfúzió, mint energiaforrás békés célú felhasználhatóságának technológiai és fizikai demonstrálása. A fúziós kutatások világszerte ennek a berendezésnek a megépítésére összpontosulnak.

2016. nov. 17.

Ilkei Tamás , Bodnár Gábor , Baross Tétény , Kiss Béla , Piros Attila , Porempovics Gábor , Recski János  és Rovni István cikke a Nukleonban.

Az ITER után építendő demonstrációs fúziós reaktor (DEMO) elengedhetetlen részét képező köpenye a plazma körül helyezkedik el, a vákuumkamrát béleli ki. Feladata a plazma elektromágneses és neutron sugárzásának elnyelése, hővé alakítása valamint lítium tartalmú anyagokból magreakciókkal a plazma működtetéséhez szükséges trícium termelése.

2016. nov. 07.

Az ITER napjaink talán egyik legnagyobb, de mindenképpen a legkomplexebb, építési fázisban lévő tudományos-technikai vállalkozása. Elsődleges célja a mágnesesen összetartott plazmával történő magfúziós energiatermelés demonstrálására irányuló integrált fizikai és technológiai kísérletek megvalósítása. A kísérletek eredményei nyitnák meg az utat az első (még demonstrációs, de már ipari méretű) fúziós erőmű(vek) építéséhez.

Veres Gábor cikke a Nukleon legújabb számában.

2016. okt. 24.

A villanyautók nem bocsátanak ki szén-dioxidot, de nem mindegy, hogy a villanyautó áramát mennyire környezetkímélő módon termelik.

További részletek az MNT infografikán

2016. okt. 20.

Zoletnik Sándor cikke a Nukleon folyóiratban.

A szabályozott magfúziós kutatások eddig leginkább a folyamathoz szükséges forró plazma összetartásával és manipulálásával foglalkoztak, egy energiatermelő reaktor megépítése még nagyon távolinak tűnt. A berendezések méretének növekedésével a költségek is növekedtek és az Európai Bizottságban felmerült a kérdés, hogy milyen lépések vezethetnek el egy fúziós reaktor megépítéséhez körülbelül 2050-re. Erre válaszul született meg az EURATOM „fúziós útiterve”. A cikkben áttekintjük az útiterv hátterét, a felvázolt kutatási folyamatot és a magyar hozzájárulást.

2016. okt. 04.

XV. MNT Nukleáris Technikai Szimpózium

A Magyar Nukleáris Társaság ebben az évben is megszervezi szimpóziumát. 

Idén az időpont és helyszín:

2016. december 8-9.,

Erzsébet Nagy Szálloda, 7030 Paks, Szent István tér 2.

2016. szep. 05.

Mivel járult hozzá Dalton, Thomson, Rutherford, Bohr, Schrödinger és Chadwick az atom szerkezetének felderítéséhez? 

Az atommodellek idősora az MNT legújabb infografikáján.

2016. aug. 24.

Erre a nem egyszerű kérdésre ad érdekes válaszokat a legújabb MNT infografika.