Hevesy György - megemlékezés halálának 50. évfordulójáról

Élete, munkássága kerül bemutatásra az alább letölthető cikkben, amely jelentősen hozzájárult a korabeli fizikai-kémiai folyamatok megismeréséhez, fejlődéséhez és a radioizotópok tanulmányozásához.

1912

Rutherford: "-Ha megérdemli a sót az ételébe, elválasztja a rádium D-t a kellemetlenkedő ólomtól."

Hevesy: "-Mint megmutattuk, a radioaktív RaD ólomtól történő elkülönítése mindmáig eredménytelen maradt: egyik kísérlet során sem volt megfigyelhető koncentrációjuk megváltozása. Mért mennyiségű RaD-t adtunk ismert mennyiségű ólom-vegyülethez, azután teljesen összekevertük őket. Akármilyen kis mintát vettünk is ki az oldatból, koncentrációviszonyuk minden kémiai kezelés után ugyanaz maradt.

Mivel a radioaktív RaD sugárzása révén sokkal kisebb mennyiségben is kimutatható, mint az ólom, RaD hozzáadása kvalitatívan és kvantitatívan is lehetővé teszi az ólom nyomon követését. A RaD tehát az ólom indikátora lehet."

A RaD, amelyet Hevesy nem tudott elkülöníteni az ólom 210 tömegszámú, úgynevezett neutrondús izotópja, amely 22 év felezési idővel alakul át. Az urán-rádium sorozat tagja, a sorozat kezdőizotópja a 238-as tömegszámú urán és végterméke a 206-os tömegszámú ólomizotóp. A leírásban a radioaktív nyomjelzés módszerének első leírásai olvashatók, amelyért Hevesy 1943-ban Nobel díjat kapott.

 

Hevesy György - megemlékezés halálának 50. évfordulójáról