A Horvát Nukleáris Társaság 11. konferenciája

Cserháti András

Tudósítás a Horvát Nukleáris Társaság 11. konferenciájáról

http://www.nuclear-option.org/

A színhely a nagy múltú dalmát tengerparti város, Zára (Zadar) volt. Bár a konferenciának kisebb a múltja, de így is jelentős: korábbi neve Nukleáris lehetőség a kis és közepes villamos hálózattal rendelkező országok számára volt. Előadtam, szakmai újdonságokat gyűjtöttem, kapcsolatokat építettem, de a rendezés módszerei és ötletei is érdekeltek.

A profi módon előkészített és lebonyolított konferencián a három nap során mintegy 80 előadás hangzott el a több mint 100 fős hallgatóság előtt. Minden kizárólag angolul, így nem csoda, hogy a résztvevők 20 országból jöttek – köztük Kína, D-Korea, Irán, USA, Mexikó – és a szerzők köre még ennél is bővebb volt. Nyilván a hallgatóság zömét a horvát és szlovén szakemberek tették ki (mint ismert, az egykori jugoszláv Krško Atomerőmű ma közös szlovén és horvát tulajdonban Szlovénia területén működik, és a nukleáris intézményi infrastruktúra mindkét országban jelen van).

Az előadások anyagát előzetesen cikk formában is bekérték, 1-2 bírálónak kiadták, és a végső verziókat minden résztvevő elektronikusan megkapta. A konferencia fenti honlapján szerepel a program, ha valakit egy anyag nagyon érdekelne, tőlem hozzájuthat. Az előre meghirdetett 8 tématerület az energiastratégiától az atomerőmű végső leszerelésig szinte mindent felölelt. A szekciók egymás után, plenárisan következtek, felkért előadásokkal felvezetve, egy kb. 40 lapos poszter szekciót is beillesztettek.

Minden területen voltak színvonalas érdekes anyagok. Pár példa felvillantva:

·       A. Gricevszkij: Kitekintés a világ atomenergetikájára, becslések 2050-ig (a NAÜ ukrán energia elemzője szemével)

·       J. Mišak: Az atomenergia alapvető szerepe a 2015-ös klímakonferencia nyomán (egyebek közt megújuló mítoszok cáfolata)

·       A. N. Kilic: Az atomerőművek terheléskövetésének növekvő igénye és megoldásai (egy török NAÜ szakértő átfogó anyaga)

·       M. Grimston: A nyilvánosság viszonya az atomerőművekhez – nem (csak) tudományos információk (egy angol pszichológus meglepő gondolatai a tájékoztatásról)

·       G. L. Ponomarenko: Kis teljesítményű, integrált VVER reaktor fizikája (a Hidropress 200 MW-os, terheléskövető, nem bóros szabályozású, 18-24 hónapos üzemanyag ciklusú VVER fejlesztésébe kezdett).

Én Az atomenergia szerepe Magyarországon, regionális összehasonlítás címmel adtam elő.

A konferencia előkészítést és lebonyolítást egy hamburgi szoftver cég terméke, a ConfTool támogatta. Mi is szeretnénk rövidesen kipróbálni a decemberi paksi szimpóziumhoz.