Instant aktivitás-kikerülés a mélygeológiai tárolóban elhelyezett üzemanyagból

 

Slonszki Emese írása a NUKLEON legújabb számában.

A mélygeológiai tárolót úgy alakítják ki, hogy az ott elhelyezendő kiégett üzemanyag és a bioszféra között több mérnöki és természetes gát is legyen. A földfelszín alatt végbemenő folyamatok eredményeként a mérnöki gátak épségére csak bizonyos ideig lehet számítani. A mérnöki gátak feltételezett sérülése után számolni kell azzal, hogy a fűtőelemek belsejéből radioaktív izotópok kerülnek ki.

A kikerülő aktivitás nagyságát és elemi összetételét számos tényező befolyásolja. A fűtőelemekben található aktivitásnak csak egy kisebb része kerülhet ki a gátak sérülésekor, ez az ún. instant (vagyis azonnali) kikerülés. Az instant kikerülés több mechanizmushoz is köthető.

Az EU FIRST-Nuclides projekt keretében arra kerestünk választ, hogy mekkora az instant kikerüléssel kijutó izotópok mennyisége a leltári mennyiséghez képest. A projektben részvevő laboratóriumokban végzett melegkamrás mérésekből kapott aktivitás arányok meglepően jól egyeztek a paksi atomerőműben, VVER-440 fűtőelemekkel végzett mérések kikerülési arányaival. Ennek alapján a projekt eredményei jó támpontot jelenthetnek a hazai tároló kialakításának tervezéshez is.