Meghívtak, elmentünk a KarMUN konferenciára

Gimnazisták ENSZ-et játszanak. Egész komolyan (mondjuk és teszik is). A pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium 2005 óta évente nemzetközi konferenciákat rendez, ez a Karinthy Model United Nations. A 3 napos, 300 fős összejöveteleken a saját diákokhoz külföldiek csatlakoznak. Tucatnyi országból jönnek, tucatnyi bizottságban vitáznak, készítenek elő szimulált dokumentumokat, állásfoglalásokat a világot érintő fontos kérdésekben. Tartalmilag, nyelvileg ügyesen, magabiztosan.

Idén először, mint ENSZ szakmai szervezet a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség is szerepet kapott az eseményen. Tőlünk szakmai vendégelőadót kértek, aki egyebek közt a kiégett nukleáris üzemanyag kezeléséről ad tájékoztatást és válaszol kérdéseikre. Természetesen a fikciónak megfelelően mindent angol nyelven.

Ezt nem akartuk kihagyni, de majdnem úgy alakult… A megelőző estére végül sikerült rendezni a sorokat és arcvonásokat. Március 22-én Cserháti András ment el, tartott nagy érdeklődéssel követett előadást, elsősorban Nős Bálint és Fábián Margit anyagaiból válogatva, hozzátéve sajátjait is. Hangsúlyozta, hogy ő most nem szimuláció, hanem valós személy, sok éve tényleg a nukleáris szakmában dolgozik.

A „bizottságban” ezt követően záporoztak a jobbnál jobb kérdések (pl. tórium, úszó atomerőmű, mikor lesz fúzió) és kis video interjút is kellett adni. Apróság: a válaszoló kérte a hátér módosítását, mert lyukas, szivárgó hulladékhordó képe előtt nem szeretett volna beszélni.