A paksi telephely földtani kutatási programjának koncepciója és tartalmi elemei

Horváth Ferenc , Katona Tamás János , Tóth László , Trosits Dalma és Gerstenkorn András cikke a Nukleonban.

Az új atomerőmű létesítéséhez részletes telephely vizsgálatot kell végezni, és értékelni kell a telephelyre jellemző veszélyeket a nukleáris biztonság szempontjából. Ennek központi kérdése a telephely földtani, tektonikai jellemzése és földrengésveszélyeztetettségének meghatározása.

Tektonikai értelemben a Magyarország közepén elhelyezkedő paksi telephely az alpihimalájai hegységrendszeren belül, a Pannon-medence centrumában található.A rendelkezésre álló szeizmicitási és tektonikai adatok világosan mutatják, hogy a hegységrendszernek egy relatíve nyugodtabb zónájában, de nem veszélymentes területén foglal helyet Paks. A kutatások legnagyobb kihívását nyújtó területek ezek az alacsony veszélyeztetettségűnek látszó tartományok, és ezért a geológiai múlt és jelen részletes feltárását célzó kutatásokat nagy körültekintéssel kell megvalósítani.

Ennek szellemében született a Földtani Kutatási Program (FKP). Az FKP földtudományi szakterületi bontásban adja meg a fentiek megválaszolásához elengedhetetlenül szükséges földtani, geofizikai, szeizmológiai, geotechnikai és hidrogeológiai vizsgálatokat.