Sajtóközlemény a XVII. MNT Nukleáris Technikai Szimpóziumról

A Magyar Nukleáris Társaság 17. alkalommal szervezte meg szimpóziumát, Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban.
A magyar nyelvű konferencia elsődleges célja a hazai műszaki-tudományos eszmecsere elősegítése, egymás kölcsönös tájékoztatása a folyó szakmai tevékenységről. Fórum a hazai szakemberek, kutatók, valamint a szakma ifjabb művelői közötti kapcsolatépítésre, információ cserére. Minden nukleáris technikához kapcsolódó, érdeklődésre számot tartó eredménnyel, ismertetéssel lehetett jelentkezni. Főként az alábbi témakörökben voltak előadások: nukleáris technikák, új generációs reaktorok, fúziós technológia, reaktorfizika, termohidraulika, nukleáris biztonság, sugárvédelem, hatósági szabályozás, üzemeltetés, szakember utánpótlás és oktatás, tájékoztatás – és végül, de nem utolsósorban az új atomerőmű blokkok létesítése.

Összesen 50 előadást hallgattak meg. A részletes program és az előadások összefoglalói a szimpózium weblapján olvashatók.

A programba ágyazva az Ünnepi Közgyűlésen adták át a Társaság díjait:

  • Fermi fiatal kutatói díj – Dr. Janovics Róbert, környezetfizikus (MTA ATOMKI, Debrecen),
  • Simonyi Károly Emlékplakett – Dr. Bardóczi László, plazmafizikus (Oak Ridge, USA), 
  • Szilárd Leó Díj – Dr. Ujvári Sándor, fizikatanár (Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár). A nyertesek egy-egy előadásban bemutatták díjazott tevékenységüket, eredményeiket.

Az első napi programot egy színházi előadás követte, Marie Curie életéről „Radioaktív” címmel, Gyöngy Zsuzsa színésznő előadásában. A második napon egy kerekasztal beszélgetésre is sor került, amelynek témája a nukleáris asztrofizika volt.

Háttér információ
Általában:           http://nuklearis.hu/xvii-nuklearis-technikai-szimpozium
Nukleon:             http://nuklearis.hu/kotetenkent

Infografika:        http://nuklearis.hu/infografika

A Sajtóközlemény teljes terjedelemben itt olvasható.