Sikeres volt az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny

2023. április 21-23. között rendezték meg immár hagyományosan a paksi Energetikai Technikum és Kollégiumban (ESZI) az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjét, amely idén már a 26-ik alkalom volt. Idén közel másfélszer többen jelentkeztek, mint az elmúlt évben, amely pozitív tendencia. Hagyományosan két kategóriában versenyeztek a diákok a szenior (11-12 osztályos diákos) és a junior kategóriában (9-10 osztályos diákok). Hosszú évek óta, most először kvalifikált paksi versenyző a döntőbe, az Energetikai Technikum és Kollégium tanulója 4. helyezést ért el a szenior kategóriában. Dr. Sükösd Csaba a versenybizottság elnöke szerint idén is az ország legjobbjai mutatták meg fizikatudásukat.

A Verseny ünnepélyes eredményhirdetését szintén Pakson, az ESZI nagy előadótermében tartották, a feladatmegoldások ismertetése után. 2023-ban a következő diákok érték el a legjobb helyezéseket (az Szenior kategória két második helyezettet hirdettek)

Szenior kategória:

I. helyezett: Budai Csanád Gyula (77 pont), Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest, tanára Horváth Gabriella)

II. helyezettek: Nemeskéri Dániel (75 pont), ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest, tanárai Zsigri Ferenc, Deák Márta), valamint

Hajós Balázs (72 pont), ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest, tanárai Zsigri Ferenc,Gyertyán Attila)

Junior kategória:

I. helyezett: Szilágyi Barnabás (68 pont), Pannonhalmi Bencés Gimnázium (Pannonhalma, tanára Ernyey Dániel)

II. helyezett: Muraközi Péter (65 pont), Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium (Győr, tanárai

Csonka László, Tóth Kristóf)

III. helyezett: Klement Tamás (64 pont), Pécsi Leöwey Klára Gimnázium (Pécs, tanára Simon Péter)

A tanulói díjak, különdíjak és oklevelek átadása után került sor az idei Szilárd Leó Tanári Delfin-díj átadására, amelyet minden évben a tanárok pontversenyében legjobb eredményt elért felkészítő tanárnak ítél oda a versenybizottság. Ebben az évben a Delfin-díjat Horváth Norbert Tamás, a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanára vehette át.

A Marx György Vándordíjat – amelyet minden évben a pontversenyben legkiválóbb eredményt elért iskolának ítél oda a Versenybizottság – idén az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest) nyerte el.

A Verseny megrendezésében a Magyar Nukleáris Társaság, a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, valamint a döntő helyi szervezője, az Energetikai Technikum és Kollégium vállaltak nagy szerepet. A verseny anyagi feltételeit a fenti szervezőkön túl a Nemzeti Tehetség Program, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Hiflylabs Zrt. támogatása biztosította.

A legjobbak mérték össze tudásukat a fizikaversenyen - YouTube