A szentpétervári Atomprojekt tervezőintézet főmérnök-helyettesének előadása az MNT rendezvényén

Az új paksi blokkok technológiájáról  és a tervezés biztonsági elveiről tartott előadást Gennagyij Jersov, a szentpétervári Atomprojekt tervezőintézet főmérnök-helyettese több mint 100 fős szakmai közönségnek. A tervezőintézet készítette korábban az orosz  belojarszki és kolai, valamint számos külföldi atomerő (Dukovany, Mohi, Loviisa, Tianwan) terveit és jelenleg is több új blokk tervezésén dolgoznak.

Az új paksi blokk típusa az orosz terminológia szerint az 1200 MW teljesítményű AES-2006, aminek műszaki megoldásai a VVER reaktorok több évtizedes, folyamatos fejlesztésének eredményeire épülnek.  Oroszországban a leningrádi atomerőműben épül ilyen típusú reaktor. Az új paksi és finn (Hanhikivi) blokkok – a megrendelők igényeinek megfelelően – számos újdonságot tartalmaznak a leningrádi blokkokhoz képest is.

Kérdésekre válaszolva Jersov professzor elmondta, hogy az paksi blokkok tervezése már megkezdődött. A paksi konténment fala vastagabb lesz, mint a leningrádi erőműben, mivel nagyobb repülőgép rázuhanását is figyelembe veszik a tervezéskor. Pakson nem épülnek hűtőtornyok, ezért a speciális hűtőcsatornákat kell kialakítani annak érdekében, hogy a kondenzátorokat a Duna vizével közvetlenül lehessen hűteni. Folyamatban van a turbinasziget és az irányítástechnikai rendszer kiválasztása, ennek részleteit a magyar partnerrel egyeztetik.

A több mint 100 diát tartalmazó (orosz nyelvű) elődás itt olvasható.