VI/3

A rádium felfedezése Kutatási szöveg feldolgozása a fizika- és/vagy a kémiaórán

A cikkben egy érdekes és újszerű tanítási módszert mutatunk be, amelynek témája a radioaktivitás felfedezéséhez kapcsolódik. A Curie házaspár e témából írt egyik cikkét elemezték több osztály diákjai, amelynek során a szöveg végén a tudományos kutatással kapcsolatban feltett kérdésekre válaszoltak írásban. A cikkben ezeket a tanulói válaszokat elemezzük.
 

The discovery of Radium

Processing a study text on a physics and/or chemistry lesson

Kisebb atomerőművekről

„A kicsi szép” címet viselte a hetvenes évek egyik nagy hatású esszégyűjteménye, az emberközpontú közgazdaságtan alapműve, dacolva az uralkodó „minél nagyobb, annál jobb” szemlélettel. Az atomenergetikában mindig is voltak törekvések a kisebb egységteljesítményű típusok, blokkok térnyerésére, és mostanában a fő sodor mellett erősödni látszanak. A cikk áttekinti az aktuális összképet, a várható fejleményeket.
 
 

A bátaapáti NRHT sugárvédelmi és környezetellenőrző rendszere

A paksi atomerőmű üzemeltetéséből és majdani lebontásából származó kis és közepes aktivitású hulladékok befogadására egy felszín közeli hulladéktároló létesült Bátaapáti község közigazgatási területén. A hulladéktároló üzemeltetője széleskörű sugárvédelmi ellenőrzést hajt végre, amelynek célja információszerzés a telephely sugárzási viszonyairól, a személyzet sugárterheléséről, és a környezeti közegek mesterséges eredetű radioaktív-anyag tartalmáról.